Back Home
Ιδιοκτησία για τους ανθρώπους, όχι για το κέρδος
Ulrich Duchrow – Franz Josef Hinkelammert
Ιδιοκτησία για τους ανθρώπους, όχι για το κέρδος

Εναλλακτικές στην παγκόσμια τυραννία του κεφαλαίου
μτφρ.: Θοδωρής Δρίτσας, Κώστας Σπαθαράκης

2013, σ. 344, 16 €
ISBN: 978-960-8053-42-7

Παρά την πληθωρική παραγωγή κριτικών έργων για την παγκοσμιοποίηση και την ελεύθερη οικονομία της αγοράς, το ζήτημα της ατομικής ιδιοκτησίας παραμένει περίπου εκτός συζήτησης, όπως εξάλλου και οι εναλλακτικές προοπτικές που προτείνονται από τα κοινωνικά κινήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι όμως η ιδιοκτησία αποτελεί τον πυρήνα του σημερινού οικονομικού συστήματος, το οποίο δεν σέβεται ούτε την ανθρώπινη ζωή ούτε τη φύση. Εξετάζοντας σε βάθος τη νεωτερική έννοια της ατομικής ιδιοκτησίας, οι δύο συγγραφείς παρακολουθούν την ιστορική συγκρότηση της έννοιας αυτής, συνδέοντάς τη με τα σύγχρονα προβλήματα. Ξεκινώντας από τον Χομπς και τον Λοκ, δείχνουν με ποιο τρόπο η απόλυτη και ακραία μορφή της ιδιοκτησίας οδηγεί στη νεοφιλελεύθερη οικονομική λογική, που κυριαρχεί σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Ντούχρο και Χινκελάμμερτ υποστηρίζουν πως ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε την καταστροφή των ανθρώπων και της φύσης, αλλά και το αδιέξοδο της τρομοκρατίας, είναι να αναμορφώσουμε την έννοια της ιδιοκτησίας, προσαρμόζοντάς τη στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και στη λογική του κοινού καλού. Εξετάζουν με ποιους πρακτικούς τρόπους θα μπορούσε να οριστεί εκ νέου η έννοια και η νομική υπόσταση της ιδιοκτησίας στις διάφορες μορφές της, ιδίως όσον αφορά τα κοινά αγαθά και τα μέσα παραγωγής, εκθέτοντας τις εναλλακτικές προτάσεις των κοινωνικών κινημάτων και των Εκκλησιών. 
Οι συγγραφείς, εκτός από τον ειδικό πρόλογο, προσέθεσαν στην ελληνική έκδοση και ένα επίμετρο, όπου παρουσιάζουν τις θεωρητικές και πρακτικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, εστιάζοντας ιδίως στο οικουμενικό κίνημα.
Μπορείτε να διαβάσετε μια παρουσίαση του βιβλίου από τον Δημήτρη Μπαλτά, που δημοσιεύτηκε στο περ. Νέος Ερμής ο λόγιος (τχ. 8, Οκτώβριος 2013), και μια από τον Πέτρο Βασιλειάδη στην εφ. Μακεδονία (21/09/2014).

Ο Ούλριχ Ντούχρο γεννήθηκε το 1935 στο Αννόβερο. Από το 1984 διδάσκει συστηματική θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Είναι εκ των συνιδρυτών του Kairos Europa, ενός ευρωπαϊκού μη ιεραρχικού δικτύου που στόχο έχει να προαγάγει τη συνεργασία μεταξύ Εκκλησιών, κοινωνικών κινημάτων, συνδικαλιστικών ενώσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων προς την κατεύθυνση μιας πιο δίκαιης και ανεκτικής κοινωνίας. Κυριότερα βιβλία του: Christenheit und Weltverantwortung. Traditionsgeschichte und systematische Struktur der Zweireichlehre (1970), Weltwirtschaft heute. Ein Feld für Bekennende Kirche? (1986), Alternativen zur kapitalistischen Weltwirtschaft. Biblische Erinnerung und politische Ansätze zur Überwindung einer lebensbedrohenden Ökonomie (1994).

Ο Φραντς Γιόζεφ Χινκελάμμερτ γεννήθηκε το 1931 στο Εμσντέττεν της Γερμανίας. Είναι οικονομολόγος και θεολόγος, και η σκέψη του εντάσσεται στο ρεύμα της θεολογίας της απελευθέρωσης. Δίδαξε στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής από το 1963 μέχρι το πραξικόπημα του Πινοσέτ  (1973). Εργάστηκε στο Departamento Ecuménico de Investigaciones στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα, ένα Ινστιτούτο που στόχο έχει την ερμηνεία και την κριτική ανάλυση της κοινωνίας, της οικονομίας, της πολιτικής και της θρησκείας, στο πνεύμα της θεολογίας της απελευθέρωσης. Κυριότερα βιβλία του: Die ideologischen Waffen des Todes: zur Metaphysik des Kapitalismus (1985), Kritik der utopischen Vernunft: eine Auseinandersetzung mit den Hauptströmungen der modernen Gesellschaftstheorie (1994), Kultur der Hoffnung. Für eine Gesellschaft ohne Ausgrenzung und Naturzerstörung (1999).